Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen geeft hulp daar waar hulp het hardst nodig is. Van medische basiszorg tot noodchirurgie, van het geven van vaccinaties tot psychosociale zorg, het uitdelen van hulpgoederen tot het installeren van water- en hygiënische voorzieningen. Ook pleitbezorging en campagne voeren voor betere, betaalbare medicijnen maakt deel uit van ons werk.
Van ziekenhuis tot hulppost
Onze artsen, verpleegkundigen, psychologen en laboranten werken in ziekenhuizen, klinieken en voedingscentra. Met mobiele hulpposten bezoeken we mensen die anders geen medische zorg zouden krijgen. We zetten bijvoorbeeld posten op waar we basisgezondheidszorg verlenen. Wij voeren spoedoperaties uit en behandelen mensen met ziekten als tuberculose en malaria, begeleiden zwangere vrouwen rondom de bevalling, geven aidsremmers aan mensen die zijn geïnfecteerd met hiv en helpen vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld.
Van epidemieën tot psychosociale zorg
Tot ons werk behoort ook het zorgen voor betere hygiënische omstandigheden en voor schoon drinkwater om het uitbreken van epidemieën te voorkomen – vooral van belang als er veel mensen dicht op elkaar moeten leven. En als er een uitbraak dreigt, komen we meteen in actie om die te bestrijden. We verstrekken noodhulpgoederen, bijvoorbeeld materiaal voor onderdak en hygiëne. En we helpen mensen bij het verwerken van het leed dat zij hebben meegemaakt.
Overzicht activiteiten medische noodhulp
- basis- en specialistische medische zorg
- noodchirurgie
- distributie noodhulpgoederen
- hulp bij ondervoeding
- zwangerschapsbegeleiding
- behandeling specifieke ziekten
- hulp aan slachtoffers van seksueel geweld
- psychosociale zorg (traumaverwerking)
- water- en hygiënische voorzieningen
- bestrijden epidemieën
Noodhulp en ontwikkelingshulp
Onze teams bieden kortdurende hulp, zoals in het geval van de crisis in Sri Lanka of de cycloon in Myanmar. Die hulp is erop gericht dat mensen hun leven weer snel kunnen oppakken. We bieden nadrukkelijk geen ontwikkelingshulp, zoals de structurele ondersteuning van burgerorganisaties, vakbonden en coöperaties, het bevorderen van verzoening en zorgen voor microkredieten.
Incidenteel zijn we wel betrokken bij de (her)opbouw van klinieken of ziekenhuizen en zorgen we voor trainingen van medische staf. Dat doen we alleen als het nodig is voor het project of als het er te onveilig is voor organisaties die ontwikkelingshulp bieden.
In tegenstelling tot de noodhulp in Myanmar, kunnen sommige van onze projecten wel een langdurig karakter krijgen. Daarbij gaat het om landen of gebieden die chronisch in crisis zijn, zoals Zuid-Sudan.
Pleitbezorging
In veel gebieden waar Artsen zonder Grenzen werkt, worden de mensenrechten op grote schaal geschonden. In die gevallen is noodhulp alleen niet voldoende. Artsen zonder Grenzen treedt daarom ook op als pleitbezorger. Dat doen we bijvoorbeeld door machthebbers aan te spreken - van regeringen tot internationale organisaties - en door ons publiekelijk uit te spreken over de misstanden die wij in ons werk tegenkomen.
Strijd voor betere, betaalbare medicijnen
In veel landen waar wij werken, zijn de nodige medicijnen niet verkrijgbaar. Daarom zetten wij ons in voor goede, betaalbare medicijnen en betere diagnostiek. Wij pleiten er voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties voor om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te maken. Deze medicijnencampagne is onderdeel van het werk van Artsen zonder Grenzen en staat bekend als de Campaign for Access to Essential Medicines .
Medische afdeling
We hebben een eigen medische afdeling die onze medewerkers in het veld ondersteunt met kennis, expertise en onderzoek. De afdeling bestaat uit specialisten op het gebied van ziekten die wij vaak in ons werk tegenkomen (zoals malaria, tuberculose, kala-azar, hiv en aids), ondervoeding, algehele gezondheid, medicijnen, diagnostiek, medische research, psychosociale zorg, laboratoriumtesten, kwaliteitsbewaking, water en hygiëne.